Zależy Jaki... (wszystko już ugotowane, bez soli) Ryż Biały: Energia 119 kcal Białko 2.36 g Tłuszcze 0.28 g Węglowodany 25.93 g Indeks glikemiczny 80 Tryptofan 0.03 g Treonina 0.08 g Izoleucyna 0.12 g Leucyna 0.18 g Lizyna 0.07 g Metionina 0.07 g Fenyloalanina 0.12 g Walina 0.15 g Kw. tł. nasycone 0.06 g Kw. tł. jednonienasycone 0.07 g Kw. tł. [...]
[...] twarogu dziennie po 200 gram to daje raptem ok 25 g. węglowodanów. O czym wy, chłopcy, pi..........cie? Jedyny powód dla którego mozna unikać twarogu to że zatrzymuje wodę ale to nie ze względu na węglowodany. A co do indeksu GI... 4 gramy węgli na 20 gram białka to rzeczywiście niezły indeks wychodzi. Ellis, kto prowadzi te "badania"?
[...] regulacji poziomu cukru w naszym organizmie. To on chroni nas przed nagłymi wahaniami stężenia glukozy we krwi. "W normalnym pożywieniu nie ma czystej glukozy, ale węglowodany, które muszą być strawione i rozłożone do postaci cukrów prostych" - wyjaśnia dr Gibson. "To wymaga czasu, toteż niezwykle rzadko zdarza się, by po [...]
[...] ona fruktozą. My oznaczając wskażnik IG badamy we krwi poziom glukozy. Najnowsze badania dowodzą, że także w przypadku innych produktów węglowodanowych może oznaczać , że węglowodany wchłonęły się bardzo szybko z przewodu pokarmowego i wcześniej pobudziły wydzielanie insuliny. Ta zaś wepchnęłą je do komóre w efekcie. Cieszymy się z niskiego [...]
[...] "pełne białko" (zawierające wszystkie aminokwasy) pełnowartościowe białko jest w rybach mięsie jajach serach owocach morza 3. Należy w każdym posiłku spożywać węglowodany o w miarę jak najniższym I/G pochodzące z warzyw(najlepiej włóknistych) i owoców IG to indeks glikemiczny szerzej o nim tutaj - Indeks Glikemiczny / Ładunek [...]
.O tym jak szybko są przyswajane dane węglowodany decyduje INDEKS GLIKEMICZNY . Co on oznacza ? Jest on tabelą indeks glikemiczny w której obok produktów bogatych w węglowodany jest podana pewna liczba. Liczba ta określa jaki poziom osiągnie cukier we krwi po zjedzeniu danego produktu .Im jest on wyższy tym szybciej może zostać uwolniona [...]
[...] umiarkowany indeks i ładunek glikemiczny (mimo, że zawierają cukry proste). Natomiast większość zbóż ma umiarkowany / wysoki indeks i ładunek glikemiczny (mimo, że zawierają węglowodany złożone). Dodatek owoców w posiłku po treningu może być jak najbardziej korzystny (preferencyjne uzupełnianie glikogenu wątrobowego przez fruktozę), ale [...]
[...] przygotowawczej, jednak wciąż jest zauważalny. Etap ten trwa do momentu, aż pozostanie nam około 2-5k zbędnych kilogramów. Podczas pierwszego tygodnia tej fazy uzupełniamy węglowodany w menu o dodatkowe 5 gram w stosunku do fazy pierwszej. Po tygodniu dodajemy kolejne 5 gram i stosujemy taką ilość przez kolejne 7 dni. Postępujemy dalej zgodnie [...]
Chleb biały zawiera głównie węglowodany złożone. Z tym, że tempo wchłaniania tych węglowodanów jest bardzo wysokie, wyższe niż w przypadku cukrów prostych zawartych w owocach, czy też nawet w niektórych słodyczach i wyrobach cukierniczych. Biorąc pod uwagę, że cukry proste z niektórych produktów mogą być wchłanianie wolniej niż węglowodany złożone [...]
samo ig nie zawsze mowi wszystko o danym produkkcie przydatne tez jest to Produkty z wysokim ŁG prawie zawsze mają wysoki IG, ale produkty ze średnim bądź niskim ŁG mogą mieć od niskiego do wysokiego IG. ale nie zawsze wysoki IG jest skorygowne z takim samym wyrzutem insuliny np. jedzac 100g arbuza ktory ma Ig ~75 i 100g ryzu - ktory ma ig tez [...]
[...] od twojego a po 2 miechach na low-carbie zrobil mi sie kwadrat. http://www.jedzdobrze.pl/tabele <- ta strona ułatwi ci dobieranie papu. Jeżeli koniecznie chcesz jesc węglowodany to wybieraj te o niskim indeksie glikemicznym. np : Zamiast ryż, biały, gotowany z solą (Indeks glikemiczny 80) Wybierz : ryż, brązowy, gotowany z solą (Indeks [...]
[...] jest ważną implikacją dla przemysłu żywnościowego. Obecnie nie które produkty w Australijskich sklepach zawierają informację o IG na tabelach informacyjnych. Określa się węglowodany złożone i cukry (tu chodzi: węglowodany proste), które często widnieją na oznaczeniach produktów, obecnie uznawane jako mało znaczące z punkt widzenia odżywczego [...]
Myślę, że jak najbardziej jest ok. Zwłaszcza jeśli jesteś na masie. Najważniejszą sprawą jest zawsze rozkład makroskładników i kaloryczność diety. To od tego tak naprawdę zależy to czy nabierzmy na wadze czy też stracimy. Jakość produktów, jest sprawą istotną ale często mocno wyolbrzymianą. Przykład za czasów Arnolda czy nawet całkiem nie dawno, [...]
[...] - którą wytwarza organizm, nie egzogennej - którą można dostarczyć w formie zastrzyków), twoje mięśnie zwolnią wychwyt składników odżywczych, a wszystkie tłuszcze i węglowodany będą karmić komórki tłuszczowe. Zanim podejmiesz męską decyzję i spróbujesz maksymalnie ograniczyć insulinę, muszę Ci przypomnieć, że insulina jest hormonem [...]
[...] - którą wytwarza organizm, nie egzogennej - którą można dostarczyć w formie zastrzyków), twoje mięśnie zwolnią wychwyt składników odżywczych, a wszystkie tłuszcze i węglowodany będą karmić komórki tłuszczowe. Zanim podejmiesz męską decyzję i spróbujesz maksymalnie ograniczyć insulinę, muszę Ci przypomnieć, że insulina jest hormonem [...]
[...] których IG nie przekracza 60. Różne źródła podają różne wartości IG w zależności od warunków badań testowych. Spożywając posiłek zawierający różne produkty zawierające węglowodany należy obliczyć wypadkowy indeks glikemiczny posiłku. W tym celu należy zsumować węglowodany zawarte w poszczególnych produktach. Następnie obliczyć procentowy [...]
[...] lub kwasu tłuszczowego? Kwasu palmitynowego, a dokładniej, tłuszczu nasyconego, z którego 98% stanowi kwas palmitynowy. Tak więc pomysł lekarzy, aby żyć na diecie bogatej w węglowodany złożone, a ubogiej w nasycone kwasy tłuszczowe, jest totalnym paradoksem, ponieważ taka dieta, to nic innego jak dieta bogata w glukozę, czyli po prostu w cukier, [...]
[...] na bieżąco. Ad8. Po treningu szczególnej wagi nabiera uzupełnienie glikogenu w mięśniach. Najlepiej zabrać się do tego natychmiast po skończeniu ćwiczeń. Niech będą to węglowodany proste o wysokim indeksie glikemicznym. Popularne banany nie są najlepszym rozwiązaniem gdyż zawierają błonnik więc ich masowe spożywanie po zakończeniu ćwiczeń [...]
[...] o ile ich argumenty pod względem fizjologii mają jak najbardziej sens, tak jak chodzi o psychologię i jak jest w praktyce... no to już to inaczej wygląda. Ludzie tolerują węglowodany lepiej bądź gorzej (chociaż częściej to drugie), a indeks sytości ma słabe przełożenie w prawdziwym życiu. Według niego ziemniaki powinny nas sycić jak nic [...]
[...] tłuszczowego? Kwasu palmitynowego, a dokładniej, tłuszczu nasyconego, którego 98 procent stanowi kwas palmitynowy. Tak więc pomysł lekarzy, aby żyć na diecie bogatej w węglowodany złożone, a ubogiej w nasycone kwasy tłuszczowe, jest totalnym nieporozumieniem. Taka dieta, to nic innego jak dieta bogata w glukozę, czyli po prostu w cukier, [...]